Home Reis Mee! Reisleidster Steden Reisverslagen Fotos Links Contact
Foto'sJoke, achterzijde van Boeda's Burchtpaleis, op de achtergrond is Pest te zien.
Toos en Ineke Brrrr.... Koud hé ! IJsbaan in Boedapest
Ellie in de Matthiaskerk. In deze kerk zijn Franz Joseph en Sissi gekroond tot koning en koningin van Hongarije.
Lenie en Toos samen met anonymus, een onbekende kroniekschrijver. Het schijnt dat als je aan zijn pen wrijft dit geluk brengt.
Veel toeristen hebben al flink aan de pen zitten wrijven, kijk maar eens goed hoe hij glimt.
Hanny en Lenie bij één van de beelden op het heldenplein.
Hanny en Lenie. Deze dag was er bij het Boeda's Burchtpaleis een wijnfestival. Het was er heel gezellig met veel Hongaarse wijnen en snacks.
Deze foto is genomen in restaurant Galilei. Hier speelt een duo traditionele Hongaarse muziek maar speciaal voor de dames uit Nederland, tulpen uit Amsterdam.
Ook Anneke gaat haar geluk beproeven bij Anonymus, toch even aan die pen wrijven.
Lenie en Anneke voor het Szécheyi bad genietend van het voorjaarszonnetje
Op nr. 1 met stip restaurant Fatal. Hier serveren ze je eten in een koekenpan, heksenketel of op een plank. De kebab is echt een aanrader, mmmmmm...... heerlijk
Het restaurant Fatal staat elke reis op het programma, het eten is er heerlijk en niet duur. Ook deze groep heeft genoten, we zijn er zelfs 2 keer geweest.
Els, Lenie en Hilly op de kettingbrug, de eerste brug tussen boeda en pest. Deze brug is 's avonds verlicht met honderden lichtjes.
Sas en hilly op een terrasje.... Proost dames.
In juni 2005 waren wij 7 dagen in Boedapest, tijd genoeg dus om het één en ander te verkennen buiten Boedapest. Op naar het Sissi kasteel in Gödölõ. Ik was er zelf nog nooit geweest maar het was zeker de moeite waard. Ik heb ontzettend genoten.
Bij het Sissi kasteel kan je op de foto in kleding uit de tijd van Koningin Sissi. Niets vermoedend stond ik nog buiten even rond te kijken terwijl de rest al binnen was. Opeens komt Hilly naar buiten en zegt: jij krijgt van mij, Sas en Els een kado, zoek een mooie jurk uit want jij mag op de foto.
Ik was helemaal onder de indruk. Zoveel mooie jurken, welke moest ik kiezen? Eigenlijk was het verboden om privé foto's te maken, maar Sas kreeg toestemming om er toch ééntje te maken. Dit is het resultaat in kleur.
Vanuit Boedapest stap je zo Griekenland binnen. Het restaurant Dionysos heeft een geweldige griekse sfeer. De vierkante tafeltjes, de blauwe stoeltjes met biezen zitting, de stenen vloer en de griekse muziek zorgen ervoor dat je het gevoel krijgt dat je in Griekenland verblijft.
Zelfs bij de toiletten is het nog gezellig bij Dionysos, want waar vind je zo'n gezellige muur?
Deze foto is genomen bij de Burcht (het Boeda kasteel), op de achtergrond is pest te zien. Via sms-jes bleven we op de hoogte van het weer in Nederland, veel regen en koud weer. Het was maar goed dat wij ook zomerkleding bij ons hadden want bij ons was het ...hahaha 25 graden met zon, zon en nog eens zon.
Dit is de Váci utca, de bekendste winkelstraat van Boedapest en Rocco serveert overheerlijke pizza's, pasta's of andere Italiaanse gerechten.
Elly en Hanny (dit is haar 2de reisje met reisvriendinnen) aan de voet van de Gellért berg. Een pad, afgewisseld met treden, leid je naar de top van deze 235 m hoge berg. Als je beneden staat lijkt het een hele klus om deze berg te beklimmen maar éénmaal boven valt dat reuze mee.
Bovenop de Gellért berg heb je een fantastisch uitzicht over Boedapest.
Pálvölgyi grot is de langste grot van de Boeda heuvels en behoort tot de top 5 van de langste grotten van Hongarije. 40 miljoen jaar geleden was Hongarije een binnenzee. Toen de zee opdroogde kwamen er kalkformaties tevoorschijn. Gedurende duizenden jaren heeft zuurrijk regenwater de kalksteen doen oplossen zo onstonden er smalle spleten in de bodem die door het schuiven van het water groter zijn geworden.
Stalactieten ontstaan doordat naar bedenden druppelend water een wit mineraal, calciet, oplost. Waneer het water opdroogd, blijven de restjes calciet achter die na verloop van tijd uitgroeien tot stalactieten. Zo'n stalactiet groeit 2,5 cm in 500 jaar.
Dit is typisch Hongaars.... straatmuzikant met viool.
Veel gebouwen en monumenten aan de Boeda zijde zijn s'avonds verlicht. Het schouwspel van al deze lichtjes zorgen ervoor dat je verliefd wordt op deze geweldige stad.
Het was een drukke dag, hier zitten Elly en Lenie even te genieten van al het moois wat aanwezig is in het Gellért badhuis.
Zo'n plafond dwingt je om even uitgebreid te kijken. Het Gellért badhuis is zonder twijfel het mooiste voorbeeld van een Art Nouveau badhuis in Europa.
Dit zijn Elly, Hanny en Gerda in Szentendre. Een dorpje 20 km buiten Boedapest. Met zijn leuke zigzag straatjes en nauwe steegjes, bontgekleurde huizen en de mediterrane sfeer maken van Szentendre de leukste stad van de Donau-bocht.
Elly, Lenie, Gerda en Hanny.... hier zijn wij weer terug op Schiphol en de reis is voorbij. Elly en Gerda bij deze nog bedankt voor de leuke kaart en de lieve woordjes die ik van jullie heb ontvangen.
Esther en Lenie op de Kettingbrug tussen de Japanners, of het nu zomer of winter is toeristen zijn hier altijd aanwezig.
Lenie en Harma op de kerstmarkt, een Engelse toerist heeft van ons een foto gemaakt, toeristen hebben onderling al snel een praatje met elkaar.
Harma voor één van de vele kerstkraampjes op het Vörösmarty tér, de hele maand december kun je hier genieten van de kerstmarkt waar de braadworst en gluhwein op nr. 1 staan.
Frederike, Lenie en Helma na een klim van 235 meter bij een temperatuur van 36 graden op de Gellertberg, veel te zien hier en een prachtig uitzicht.
Brievenbus opzoeken voor Frederike, zij heeft het record ansichtkaarten posten en wel 20 stuks, wie gaat haar verslaan?
Helma bij een Trabant, ooit het belangrijkste vervoermiddel voor de Hongaren.
Communistische kolossen in Boedapest. Er is een bijzondere plek in Boedapest, waar je zelf van de sfeer van de communistische dictatuur kunt proeven. Die plek is het Beeldenpark, waar de indrukwekkende beelden van de dictatuur van het proletariaat te zien zijn. Lenie is onder één van de beelden gaan zitten om aan te geven hoe groot ze zijn.
Zomaar een foto van een temperatuurmeter, als je goed kijkt dan zie je dat het 38 graden was.
De zomerreis was erg heet dus veel drinken, bij Rocco ben ik inmiddels een vaste klant geworden, leuk terras, aardig personeel en dichtbij het appartement.
Muziekfestival op de Kettingbrug, op de achtergrond het voormalige Gresham paleis dat in 1906 zijn deuren opende en voorzien was van alle nieuwe technieken zoals CV en een uniek luchtverversingsysteem. Gebruikt als hoofdkwartier door de Duitsers in WO II en in puin geschoten door her Rode Leger. Huidige paleis is een reconstructie en in 2005 heeft het Four Season Hotel zijn deuren hier geopend.
Na een bezoek aan de St. Stefanus Basiliek is het mogelijk om via een draaitrap of een lift omhoog te gaan en om de koepel heen te lopen waar het uitzicht geweldig is.
Terrasje langs de Donau, de reisvriendinnen van de zomerreis 2006 hebben dit unieke plekje ontdekt, dames bedankt en ik ga er zeker nog een keertje heen om van al die mooie lichtjes te genieten.
Antoinette, de kanjer van 2006, heeft twee nieuwe heupen en één nieuwe knie en klimt zonder te klagen of wat dan ook de 235 meter hoge Gellert berg op, mijn complimenten voor deze prestatie.
Een avondje uit eten bij Dionysos staat altijd op het programma. Het eten is er heerlijk, de bediending is vriendelijk en de sfeer is geweldig.
Ingrid, Celia en Antoinette op de Margaret Brug, dit is de tweede brug die over de Donau werd gebouwd. (1872-1876) De brug heeft een vreemde vorm, in het midden van deze brug zit namelijk een knik, ter hoogte van de knik is er een verbinding met het Margaret Eiland.
Het waterorgel op het Margaret Eiland, op de maat van klassieke muziek gaan de stralen op en neer. Aardige Poolse jongeman gevonden die ons op de foto wilde zetten, maar O jeetje……er werd een krachtig nummer ten gehore gebracht waardoor de stralen steeds weg waren. Het poseren duurde even maar uiteindelijk toch gelukt.
Szentendre met zijn leuke zigzagstraatjes en nauwe steegjes en de mediterrane sfeer maakt van Szentendre de fraaiste stad van de Donau-bocht.
Er zijn het hele jaar door verschillende festivals in Boedapest, hier zijn de dames te zien op het Lente festival.
Het Heldenplein is een overblijfsel uit een trotse periode in de Hongaarse geschiedenis. Hier werden de millenniumvieringen in 1896 (het 1000 jarige bestaan van Hongarije) geopend.
Monument voor Imre Nagy, het symboliseert het overlopen van de opstandige premier in 1956 van de kant van het communisme naar de kant van het volk.
Stilleven: wie hebben toch al die flessen wijn leeggedronken??? Vier flessen staan niet op de foto want die zijn in de restaurants genuttigd. Oh….ik was het niet want ik drink niet
Bonte avond: met een puntkam en heel veel haarlak heb ik Willy, Sheila en Betty een nieuw kapsel gegeven.
Hilly, Lenie en Sas op de Karelsbrug, het beroemdste bouwwerk van Praag. De 502 meter lange brug was tot 1741 de enige overspanning over de Vltava (Moldau).
Lenie bij de toegangspoort tot de Praagse Burcht. De wisseling van de wacht vindt elk uur plaats, om 12.00 uur klinkt er fanfare muziek bij.
Hilly voor een speelgoedwinkel waar alleen speelgoed van hout wordt verkocht.
Sas in een winkel met uitsluitend marionettenpoppen
Tsjechië kent vele soorten sprookjes, verhalen en sagen die zij al 200 jaar verwerken in houten speelgoed en marionettenpoppen.
Het zeer sterke alcoholhoudende drank absinth, op basis van anijs, dat vanwege al dan niet aanwezige hallucinerende werking in een aantal landen verboden is, is in Tsjechië op elke straathoek te koop. Vincent van Gogh sneed zijn oorlel af na absinth te hebben gedronken en Ernest Hemingway zou zijn For whom the bell tolls onder invloed van absinth geschreven hebben.
Bij het maken van een stedentrip adviseer ik altijd om regelmatig omhoog te kijken, dan ontdek je hoeveel moois een stad heeft. Ik heb een keuze gemaakt van het Goethe Instituut en het Obecní Dum (representatiehuis) het mooiste Jugendstil gebouw in Praag.
2 huisjes aan de Mostecká Ulice, al sinds de middeleeuwen verbindt deze straat het plein Kleine Zijde met de Karelsbrug, de naam betekent letterlijk dan ook Brugstraat.
In/uitgang van ons tijdelijke appartement.
Wij logeerden voor 5 dagen op de 2de verdieping in Nové Mesto (Nieuwe Stad)
Vajdahunyadburcht, Toos en Dineke voor de Ják-kapel, deze kapel bezit een getrouwe reproductie van het portaal van een benedictijner kapel uit 1214, die in de buurt van Ják bij de Oostenrijkse grens te vinden is.
Op de Gellertberg is altijd wel wat leuks te zien of te beleven, deze keer stonden er levensgrote poppen en mijn super gezellige reisvriendinnen Dineke en Toos wilde wel als fotomodel poseren.
Deze foto is genomen vanaf de Gellertberg, de 1ste straat links gezien vanaf de Vrijheidsbrug is de Havas utca daar is het appartement waar ik altijd met mijn reisvriendinnen verblijf.
Lunchen bij het Gellerthotel, luxe, lekker en gezellig
Gül Baba was een Islamitische derwisj (mysticus), die in 1541 vlak na de inname van Boeda stierf. Hij was één van de weinige Turken die door de Hongaren werd gerespecteerd.
Het graf, in een prachtige rozentuin, wordt bedekt door een 400 jaar oude koepel
Volgens de legende was het Gül Baba die in Boedapest de roos introduceerde. Aan deze overlevering heeft zowel het gebied Rózsadomb, wat rozenheuvel betekent, als Gül Baba (vader van de rozen) zijn naam te danken.
De sarcofaag is gedrapeerd met een groene doek met in goud citaten uit de koran. Binnen word je verrast door een heerlijke geur van rozen.
S.Koopmans 2006