Home Reis Mee! Reisleidster Steden Reisverslagen Fotos Links Contact
StedenPraag is een authentieke stad waarin sinds de middeleeuwen weinig veranderd is. Het is een stad met bochtige straatjes, kerken, kloosters, paleizen en oude bruggen over de rivier de Moldau. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Praagse Burcht. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en bij helder weer zie je de “Gouden koepels”in het zonlicht schitteren. Daarom wordt Praag ook wel de “Gouden Stad” genoemd.

Praagse burcht
De Praagse Burcht vormt het grootste gesloten paleizen complex ter wereld. Deze vesting torent sinds 11 eeuwen boven de stad uit en is in deze lange tijd steeds verder uitgebreid. Het begin werd gemaakt in 925 door Vorst Wenzel. Binnen de muren van de burcht vind je veel kerken en paleizen. De hoofingang is de uit 1614 daterende Matthias poort.
In 1344 is men, onder Karel IV, begonnen met het bouwen van de St. Vitus Kathedraal maar door oorlogen kon hij pas in de 19de en 20ste eeuw worden afgebouwd. De Kathedraal is 60 meter breed en word gedragen door 28 pilaren. De twee oudste westelijke torens zijn 88 meter hoog. De hoofd toren bereikt een hoogte van wel 100 meter.

Sint Vituskathedraal

De Karelsbrug
Praag heeft vier grote wijken, Josefov (joodse wijk), Stare Mesto (oude stad), Nove Mesto (nieuwe stad) en Mala Stana (kleine zijde). Zeven bruggen over de Moldau verbinden deze wijken met elkaar, de Karelsbrug tussen de wijken Stare Mesto en Mala Strana is de bekendste. De Judithbrug, gebouwd in 1158 en genoemd naar Koningin Judith, is de voorloper van de Karelsbrug en vormde eeuwen lang de enige vaste verbinding tussen de twee oevers. Landvorst Karel IV besloot in 1357 de brug te vervangen door een constructie van zandsteen om voortdurende beschadigingen van het hoge water te voorkomen. Na 45 jaar was de brug klaar. De brug is 520 meter lang, 10 meter breed en wordt gesteund door 16 pijlers. Beroemd werd de Karelsbrug door een verzameling van standbeelden, want wie in Praag wilde laten zien hoe belangrijk hij was, schonk een heilige aan de Karelsbrug. Zodoende werden er diverse beelden in de 17de eeuw aan de brug toegevoegd, tevens ook wel kunstenaars brug genoemd, tot aan een aantal jaren geleden was de brug bezaaid met muzikanten, schilders etc. Nu mag je er alleen je kunsten vertonen als je een vergunning hebt.
Het Wenceslasplein vormt het centrum van het moderne Praag, hier vindt men veel hotels, banken, warenhuizen, bioscopen en discotheken. In het verleden heeft zich op dit plein nogal wat afgespeeld, o.a. de Praagse Lente in 1968, de student Jan Palach stak zichzelf hier in brand uit protest tegen de Russische inval in Tsjecho-Slowakije. Op dit plein vind men ook het Nationaal museum met imposante trappen en zalen, het Parijse Louvre was het voorbeeld voor de gevel. Voor het museum staat het beeld van St. Wenceslas die één van de voornaamste beschermheilige van Praag was.

Sint Wenceslas

Kruittoren
De Kruittoren was al sinds de 11de eeuw een onderdeel van de stadsmuur en was één van de 13 toegangspoorten tot de stad. De toren die er nu staat is gemaakt in 1475 naar een voorbeeld van de brugtoren die een eeuw eerder was gebouwd. Deze toren was ook het startpunt van de Kroningsceremonie, de zogenaamde “Koningsweg”. Eind 17de eeuw diende de toren als kruitopslagplaats, vandaar de naam Kruittoren.
Het Raadhuis, gebouwd in 1338, behoort tot één van de meest opmerkelijkste gebouwen in Praag. Het heeft zowel gotische als renaissance gevels door de voortdurende uitbreidingen. Elk uur verschijnen de 12 apostelen in het raampje van de Astronomische klok. Links van de klok staan 2 beelden, één van hebzucht en één van ijdelheid. Rechts staan ook 2 beelden, één van de dood en een hoofschuddende Turk die met nog meer oorlogen dreigt.

Astronomische klok

Teynkerk
De Teynkerk is steeds nauw verbonden geweest met de hussieten, maar brandde in 1819 bijna geheel af. De huidige aanblik kreeg ze bij de herbouw in 1835. Door zijn twee, 80 meter hoge, torens is het één van de meest karakteristieke kerken van Praag. De 8 kleine torentjes op de torens zelf fungeerde vroeger als uitkijkposten, zodra vijandelijke troepen Praag naderden begon men met het luiden van de Teynklokken om het gevaar aan de inwoners bekend te maken. In het sobere interieur van de kerk bevindt zich de grafsteen van Tycho Brahe, dit was een Deense astronoom in dienst van Keizer Rudolf II. Hij had een neus van goud en zilver omdat hij zijn eigen reukorgaan bij een duel was kwijtgeraakt. Wie de neus van de Deense astronoom aanraakt, zal geluk ten deel vallen (zegt men).
Het Gemeentehuis werd de belangrijkste locatie van de stad, Wenzel IV verplaatste namelijk het koninklijk hof hierheen omdat hij zich in de Burcht zo eenzaam voelde. Op het voormalig Koningshof verrees het Gemeentehuis (1906-1911) met boven de hoofdingang het halfronde mozaïek “Hulde aan Praag”. In dit gebouw bevinden zich o.a. twee restaurants en het grootste artdeco café van Praag.

Gemeentehuis
S.Koopmans 2006