Home Reis Mee! Reisleidster Steden Reisverslagen Fotos Links Contact
StedenBoedapest is één van de meest fascinerende steden van Europa met een verbijsterend aantal uiteenlopende bouwstijlen. De Donau scheidt Boedapest in het heuvelachtige Boeda en het vlakke Pest. De schilderachtige ligging, de prachtige gebouwen en de iets andere atmosfeer maken van Boedapest een interessant reisdoel.

Vissersbastion
Vanaf het Vissersbastion heeft u een fantastisch uitzicht over de stad en de Donau. Het geheel werd gebouwd in 1896 als onderdeel van de eeuwfeesten. De zeven conische torentjes verbeelden de zeven Magyaarse volksstammen die zich hier ooit vestigden. De aparte bastions zijn door gewelfgangen met elkaar verbonden.
Het bolwerk biedt ook een prachtig uitzicht over de gekleurde daken van de Matthiaskerk. De kerk dankt haar naam aan de legendarische Hongaarse koning Matthias Corvinus, 1458 – 1490, die hier zijn beide huwelijken liet voltrekken. Ook werden hier de laatste Hongaarse koningen gekroond. De oorspronkelijke kerk werd in het midden van de 13de eeuw gebouwd maar werd steeds weer omgebouwd. Tussen 1874 en 1896 kreeg zij haar huidige vorm. De kerk is muziekhistorisch ook heel interessant, De”Hongaarse kroningsmis” van Franz Liszt werd hier voor de allereerste keer ten gehore gebracht naar aanleiding van de troonbestijging van Franz Joseph I (1867).

Matthiaskerk

Boeda’s Burchtpaleis
Boeda’s Burchtpaleis werd gebouwd in de tweede helft van de 13de eeuw in opdracht van Béla IV, koning van 1235 tot 1270. Helaas hebben eeuwen van oorlog, invasie en revolutie weinig van de oorspronkelijke architectuur heel gelaten. Met de grond gelijkgemaakt in WO II, werd het later herbouwd in barokkestijl. Bij de wederopbouw sinds 1950 werden waardevolle archeologische vondsten gedaan (middeleeuwse bouwsculpturen, gotische beeldhouwwerken enz).
De Kettingbrug is één van de symbolen van Boedapest en de eerste brug over de Donau (1839 – 1849). Tijdens WO II werd de brug opgeblazen. In 1949, honderd jaar na de eerste inwijding, werd de nieuwe Kettingbrug opnieuw in gebruik genomen. De brug heeft een spanwijdte van 380 mtr. en is 15.7 mtr. breed. Aan de beide uiteinden van de brug houden twee stenen leeuwen trots de wacht. ‘s Nachts wordt de hangbrug door enkele honderden lampen verlicht. Hun licht geeft een bijzondere charme aan het nachtelijke Boedapest.

Kettingbrug

Parlementsgebouw
Het Parlementsgebouw behoort zeker tot één van de grote trekpleisters van de stad. Dit neogotisch bouwwerk werd tussen 1885 en 1902 gebouwd en is één van de mooiste gebouwen van Europa. Het gebouw is makkelijk te herkennen aan de karakteristieke koepel die hoog boven het gebouw uitsteekt. Op de gevels staan 88 beelden van Hongaarse vorsten, prinsen en militaire leiders. Het complex is 268 mtr. lang en 118 meter breed, 691 vertrekken en 27 torens. Binnen gekomen gaat men omhoog via de staatsie trap, een enorme trap met een rode loper. Op dit moment voel je jezelf even heel belangrijk waarbij je het gevoel krijgt om deze trap langzaam te betreden. Boven aangekomen komt men uit in de koepelzaal, een grote ronde zaal met beelden van de elkaar opvolgende vorsten.
In het hart van de oude joodse wijk staat de Grote Synagoge, de grootste in Europa. Boven de ingang staat de Hebreeuwse uitspraak: “maak mij een heiligdom en ik zal onder hen verkeren”. Het gebouw biedt plaats aan 3000 gelovigen. De voorgevel is met rijen rode en witte keramiektegels versierd, geïnspireerd op de Byzantijns-Moorse stijl en voorzien van twee bolvormige torens die op minaretten lijken. In de achtertuin staat boven op de massagraven het Holocaust Gedenkteken “de treurwilg”. Dit zilveren beeldhouwwerk werd hier in 1987 neergezet ter nagedachtenis aan de Hongaarse joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen, op elk blad staat de naam van een martelaar. De muren van sommige gebouwen in de nabijheid van de synagoge dragen nog de sporen van kogels.

Grote Synagoge

Sint-stefanus basiliek
De grootste kerk van Boedapest is de Sint-stefanus basiliek en biedt onderdak aan 8500 mensen. Met de bouw werd in 1851 begonnen en werd pas in 1906 voltooid. Het basisontwerp van de basiliek geeft de vorm van een Grieks kruis aan met in het midden een 96 mtr. hoge, met mozaïeken versierde koepel. Het interieur is versierd met schilderijen, wandkleden, beelden en fresco’s. De heilige Rechter, de gemummificeerde rechterhand van Sint Stefan, de schutspatroon van de kerk, is het meest vereerde relikwie van de Hongaarse katholieke kerk en wordt bewaard in een rijk versierde glazen kist. Deze hand wordt meegevoerd in de processie op 20 augustus ter ere van het feest van de eerste Hongaarse koning, Stefanus I, heilig verklaard in 1083, naar wie de kerk ook vernoemd is.
S.Koopmans 2006